Aby mięso mogło zostać nazwane mianem halal, musi zostać pozyskane w procesie uboju rytualnego z poszanowaniem islamskich nakazów. Wszystkie etapy przetwarzania i dystrybucji są ściśle kontrolowane, aby uniknąć jakichkolwiek form zanieczyszczenia mięsa.
Ten sposób uboju w wielu krajach jest przedmiotem ożywionych dyskusji, ponieważ zwierzę nie jest uprzednio pozbawiane świadomości. Według muzułmanów procedura uboju halal w wyniku jednego, zdecydowanego cięcia, nie powoduje cierpienia, ponieważ ośrodek bólu w mózgu natychmiast przestaje działać.
Mięso halal musi posiadać świadectwa zdrowia wydawane przez jednostki weterynaryjne oraz certyfikat halal, który gwarantuje spełnienie norm religijnych. W Polsce obecnie działa kilkanaście ubojni drobiu i bydła z certyfikatem halal. Takie mięso znajdą Państwo w ofercie naszej firmy Raf-Pol. Nasze doświadczenie, znajomość branży i wysokie standardy pracy sprawiają, że dostarczamy produkty najwyższej jakości do konsumentów w Polsce, do krajów Unii Europejskiej i na cały świat.